dijous, 24 d’octubre del 2013

El sistema defensiu de la Tossa Altmedieval, II

II. Les construccions a la costa

Segons els més antics documents conservats, el límit del terme de Tossa a llevant el marcava “el Far” o “Muntanya de Tossa”, indret que sembla correspondre al castell de Montagut, just a sobre de Sant Grau, avui enrunat i dins el terme de Llagostera. A ponent, es situava el castell de Sant Joan de Lloret (construït cap al 1079 sobre el penya-segat entre Lloret i Fenals. Per cert, la parròquia original de St. Romà era terra endins, on ara hi ha l’actual ermita de Les Alegries). Entre ells, per a protegir la badia i la vall de Tossa, es situaven almenys dos punts defensius: La Guàrdia de Pola i el Mont Guardi.
El Cap de Pola és un indret habitat des de molt antic, car ja hi ha rastres d’un poblat ibèric a l’època de la República Romana. Ja el 966, segons consta a l’acta de donació del comte Miró, hi havia construccions defensives i de guaita. El 1218 apareix esmentat com a “Guàrdia de Pola”. La fortalesa avui enrunada de Pola aparenta ser alguna cosa més que una simple torre i presenta diverses fases de construcció i ampliació. Devia ser doncs un punt important i estratègic, en línia visual amb Sant Feliu al nord i el Mont Guardi al sud. És sorprenent que en quest darrer indret, l'actual Cap de Tossa, no hi consti documentada cap torre de guaita tot i ser una talaia formidable i vital per a la vigilància de la badia i la vall. No és fins al segle XII, amb la Carta de Poblament de 1186, quan apareix esmentat com a “Mont Guardi”, és a dir, lloc on hi ha una guàrdia. La lògica indica doncs que, tot i no aparèixer als documents dels segles X-XI, allà on ara hi ha el far i abans que ell un castell (o més avall, a la Torre de la Pòlvora, avui mig enrunada), hi havia hagut alguna construcció defensiva o de vigilància en línea visual amb Pola i Lloret. I no és descartable que a altres indrets de la costa hi hagués més punts defensius, potser molt precaris (estructures de fusta) i que no han deixat cap rastre.
Totes aquestes torres i punts de vigilància transmetien els senyals convinguts (segurament mitjançant fum de dia i foc de nit) entre elles i cap a l’interior, per alertar els habitants del perill que s’acostava.

Reconstrucció de la Guàrdia de Pola:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada