dimecres, 23 d’octubre del 2013

Vèrtexs Geodèsics

Un vèrtex geodèsic és un senyal que indica una posició exacta i que forma part d'una xarxa de triangles, amb altres vèrtexs geodèsics, que permeten realitzar medicions geogràfiques. Normalment estan en llocs elevats i aclarits per a poder veure els altres punts i consten tradicionalment d’una pilona cilíndrica de ciment sobre una base quadrada. La seva destrucció està penada per la llei.
A Catalunya estan regulats per la Llei 11/1994 d’11 de juliol, sobre els senyals geodèsics. La xarxa espanyola de vèrtexs geodèsics es dividix en tres ordres: La de primer ordre està formada per triangles de costats entre 30 i 70 quilòmetres. En la de segon ordre, recolzada en la de primer ordre, els costats dels triangles varien entre els 10 i els 25 quilòmetres. La xarxa de tercer ordre té costats de 5 a 10 quilòmetres.

A Tossa, l’únic vèrtex tradicional és el del Puig de ses Cadiretes, definit així segons l’Institut Cartogràfic de Catalunya: “Pilar cilíndric de formigó de 0.30 metres de diàmetre i 1.19 metres d'alçada. El pilar està situat sobre una base quadrada de formigó, l'alçada d'aquesta és de 0.20 metres i de 1m x 1m d'amplada”. Les pilones més properes a la de Cadiretes són les del Puig de les Cols de St. Feliu i l’Urb. Serrabrava de Lloret.

A més dels vèrtexs geodèsics tradicionals, l’Institut Cartogràfic de Catalunya té col•locades arreu nombroses plaques geodèsiques que conformen una xarxa auxiliar. Són unes plaques metàl•liques circulars clavades al terra, de les quals a Tossa n’hi ha moltes, tant a les muntanyes com al casc urbà. Heus ací alguns exemples:
Una està sobre l’ajuntament, una altra entre els canons i la Torre d’en Joanàs, una altra a la Mar Menuda, una a Sa Gavarra i també n’hi ha a la rotonda de la font de davant dels bombers. A les muntanyes del voltant en trobarem algunes prop de la Mare de Déu de Gràcia, als repetidors, a Vilademont, al puig Castellet i a molts altres indrets. També n’hi ha a les carreteres: A la carretera de Llagostera, al pont nou de Can Coure. A la de St. Feliu, al mirador passat el trencant de St. Grau. A la de Lloret, al mirador de Canyelles…

Al següent enllaç podreu trobar tots els vèrtexs geodèsics de Tossa i de Catalunya:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada