dissabte, 26 d’octubre del 2013

Els camins antics de Tossa, II

Descobrirem ara quines eren les principals vies terrestres d’accés a aquesta apartada i tranquil•la Vall de Tossa:
El camí principal d’accés a la Tossa altmedieval era el que unia les parròquies de St. Vicenç de Tossa (actual St. Benet) i St. Romà de Lloret (actualment Les Alegries): El camí que, passant per Can Samada (llavors mas Samasada), puja pel coll de Sa Palomera, passa per Can Sota i arriba a Lloret per l’antic abocador. Segons els documents més antics (de l’any 1001), en algun punt del camí hi havia una fonda o hostal anomenat “La Parada de Sesemond”. Aquesta era la via principal de connexió entre Tossa i Lloret fins la construcció de l’actual carretera i podria ser de creació medieval, car connectava dues parròquies. Per altra banda, el sepulcre romà de Lloret podria indicar l’existència d’una altra ruta molt més antiga que hauria seguit un traçat més proper a la costa, ja que aquests monuments funeraris es solien situar al costat dels camins, la qual podria haver connectat les vil•les romanes de Lloret amb les del Mas Carbotí i la Dels Ametllers.
De l’actual St. Benet sortien altres camins vers l’exterior:
Un que devia conectar les parròquies de St. Vicenç i St. Lionç. Aquest baixava cap al mar però abans d’arribar-hi s’enfilava cap al Coll del Sastre: És l’actual GR-92 el qual, arribant a la Mare de Déu de Gràcia, es bifurca en dues rutes, una cap a Sant Grau i l’altra cap a Cadiretes. La primera, devia pasar per l’actual Santuari de St. Grau, conectava amb la parròquia de St. Lionç i arribava a St. Feliu per la costa (encara es conserva un tram empedrat, tot i que molt malmès). La segona, devia pasar pel Puig i pel Castell de Montagut, a partir del qual o bé arribava a St. Feliu per l’interior o bé es retrobava amb el camí anteriorment esmentat per arribar a St. Feliu per la costa. Aquest camí sembla ser d’orígen romà.
Un altre camí s’enfilava cap a Vilademont, passava prop del Gorg Gitano, s’internava cap al mas Bandrich i arribava a Llagostera per la Font d’en Dalmau i l’actual urbanització Fontbona.
I encara segurament n’hi havia un altre que pujava fins a Terra Negra i enllaçava amb Caulés Vell, Sta. Seclina i Caldes de Malavella, més o menys la mateixa ruta que segueix el Pelegrí actualment.
Aquests eren els camins de la Tossa altmedieval, però hem de tenir sempre present que fins l’arribada del ferrocarril, la veritable via de comunicació arreu del món va ser l’aigua dels mars i la dels rius. I si no, penseu: Què costa menys, carregar una barcassa i deixar-se portar pel vent o la corrent d’un riu o carregar-se l’esquena i començar a pujar i baixar muntanyes?

Camins antics de Tossa i terme municipal:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada