divendres, 25 d’octubre del 2013

Els termes de Tossa, III

Dediquem un darrer apartat a la curiositat d’establir els límits últims del nostre terme a N, S, E i W, sempre segons les dades de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Començarem per tramuntana: Una breu ullada al terme ens farà veure que el punt més al Nord ha d’estar en algun indret de Terra Negra. Efectivament, la fita situada a la banda de Llagostera (2), a 41°46'25.71"N, és el punt més septentrional de Tossa, 124 metres més al N que la fita de la banda de Vidreres (1) i 176 més que el terme de Ses Modegueres (3). No heu notat que a Terra Negra sempre hi fa més fred? Això és per la seva proximitat al Pol Nord.
Girem ara la vista cap al Sud: A la llunyania hom contempla la vasta mar i allà, a la costa, és on haurem de cercar l’extrem de migdia del terme. La Cala Morisca, gairebé tota ella dins el terme de Tossa, sembla ser l’indret més meridional… Però si ens hi fixem bé veurem que, seguint la costa cap a Tossa, a pocs metres de la Cala Morisca i sortint del Cap de Bou, el cap que la separa de Porto Pi, l’escull de Ses Figueretes arriba una mica més al Sud, a 41°42'17.80"N. Heus aquí el punt tossenc més proper a l’equador!
Dirigim ara la vista a llevant per a veure clarament que la cala de Vallpresona constitueix el punt més oriental de la nostra vila, car en ella desemboca el Torrent de Vallpresona, que marca el límit entre Tossa i Sta. Cristina d’Aro (recordem que Tossa no limita amb St. Feliu!). La major part de la cala pertany a Sta. Cristina. Just davant de la desembocadura del torrent emergeix l’illot de Sa Galera: És a 2°58'19.83"E, uns 100 mts. més a l’Est que la platja i, si fós tossenc, constituïria un bonic límit oriental per a la nostra vila. Per desgràcia no sembla ser aquesta la realitat i, segons tots els indicis de què disposo, l’illot pertany al poble veí. Haurem de cercar, doncs, a la part tossenca de la cala, que queda tancada pel rocam de la Punta de Vallpresona, de la qual l’indret anomenat Es Barco (2°58'15.87"E) és lleugerament més oriental que la desembocadura del Torrent de Vallpresona, esdevenint així el punt més a l’Est del terme de Tossa (fins el dia que ocupem Sa Galera!).
Acabarem mirant a ponent i fixant la vista segurament al terme més ferèstec i aïllat, el nostre particular far-west: El Terme Rompagut (2°52'1.00"E), que és l’indret de Tossa situat més a l’Oest… però per poc, ja que supera Terra Negra per només 300 mts!
Aquests són doncs els límits extrems del nostre terme dins els quals neixen, viuen i moren els tossencs. Amén.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada